Som verktyg i vardagen

Iår har jag börjat läsa Bibeln efter en metod som Eric Liljero visade för oss i nyår på en lovsångssamling då han hälsade på. Nu gör jag kanske inte exakt så som han menade men jag tror att man kan ta en metod och anpassa den efter sin personlighet.
Metoden heter SOAP iallefall och S- står för Scripture, då man läser ur skriften (Bibeln), jag gör då även så att jag i min lilla anteckningsbok som jag har skaffat mig för detta, skriver ner vilka kapitel jag läser. O- står för Observation, då väljer jag ut en eller två verser och skriver av dom i anteckningsblocket och sedan under A-, Application, så applicerar jag de verserna i mitt liv. Jag skriver vad jag tänker kring verserna och hur det rör mig eller oss nu.
P- står för Pray och jag gör då så att jag skriver ner min bön som är kopplad till bibelstället. Skälet till varför jag skriver ner den är för att kunna gå tillbaka och läsa och minnas mitt böneämne. Dessutom kan det ibland vara lättare att få ord på mina tankar när jag skriver ner dom.

Jag följer en bibelläsningsplan på telefonen och just nu läser jag ur Jesaja, innan detta så kändes det så lätt med SOAP-metoden. Personligen tycker jag dock att Jesaja är väldigt svår, jag har svårt att hitta verser som jag kan få grepp om tillräckligt för att kunna gå djupare i dem.

Idag när jag läste så valde jag ut en vers till slut iallefall men var ändå inte säker på om jag verkligen var inne på rätt spår i min tolkning av den. Visste inte om jag förstog riktigt. Då plockade jag fram en parafras-bibel, Handbok för livet. En parafras-bibel innebär att någon har gjort en tolkning av Bibeln och skrivit om det till ett väldigt lätthanterligt språk. Jag läste både hur de hade skrivit versen med modernt språk och även kommentaren de hade kring versen och kunde se deras tolkning som fick bekräfta det jag hade tänkt.

Det är verkligen grymt att ha ett sådant verktyg tillgängligt när man ska läsa Bibeln, för då kan man se hur någon annan har tänkt när man har svårt att förstå. Det är ett stort tips från min sida, finns flera olika parafras-biblar, personligen gillar jag verkligen Handbok för livet!

Nedan skriver jag vad jag kom fram till idag efter lite hjälp från Handbok för livet.




Jesaja 10:15
Skall yxan upphöja sig över honom som hugger med den, eller sågen förhäva sig över honom som sätter den i rörelse? Som om käppen kunde svinga över den som lyfter den, eller staven lyfta den som inte är av trä!


Ett verktyg behöver en användare, det kan inte fylla sitt syfte utan en yttre kraftkälla. På samma sätt blir jag till nytta för Gud i den mån som jag låter honom använda mig - och resurserna och gåvorna som han har lagt i mig. Låter jag Gud använda mig? Det kan handla om småsaker tycker jag men det kanske finns något större bakom som jag helt enkelt inte förstår.


Jag tror att vi måste öppna ögonen lite mer för alla möjligheter vi stöter på i vardagen då Gud kan använda oss. Även om det känns litet, som att hjälpa någon med barnvagnen på spårvagnen, så kanske det börjar där. Vi vet inte hur det kommer utvecklas. Även om inte vi är inblandade i fortsättningen så kanske det är en del av att något förändrar den människans liv. Tänk va grymt att kunna hjälpa Gud i "det lilla", genom att vara hans verktyg i vardagen! Att kanske förändra Världen genom, precis så som de säger i filmen Evan den allsmäktiga,
-One act of random kindness at a time

RSS 2.0